RVR potrestala televízie za nezákonné používanie reklamy

08.11.2011 Bratislava

Bratislava 8. novembra (TASR) - Sankciu vo výške 3320 eur udelila na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) televízii TA3 za vysielanie skrytej reklamy. Televízia sa mala previniť odvysielaním príspevku Nová pôrodnica z 27. júna 2011 v programe Nočný žurnál +.

Sankciu v podobe upozornenia na porušenie zákona udelila RVR televízii Markíza za porušenie ustanovenia zákona, ktoré hovorí o počte povolených prerušení programu reklamou. Televízia podľa RVR 15. júna 2011 v rozpätí od 9.48 do 10.18 h dvakrát prerušila program Zóna smrti: Sopka v New Yorku zaradením reklamných blokov.

RTVS zase bude musieť odvysielať oznam o porušení zákona z dôvodu porušenia povinnosti objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov. Telerozhlas sa mal previniť v diskusii s prezidentom Policajného zboru SR Jaroslavom Spišiakom dňa 16. júna 2011 v programe Večer pod lampou.

Rada zároveň začala voči televízii Markíza dve správne konania. V prvom ide o podozrenie z porušenia povolenej zvukovej intenzity reklamy, ku ktorému malo dôjsť pri odvysielaní reklamného bloku počas filmu Po čom ženy túžia. V druhom prípade ide o možné porušenie paragrafu, ktorý hovorí o vysielacom čase vyhradenom reklamným a telenákupným šotom.

Správnemu konaniu čelí aj televízia Joj, a to vo veci možného porušenia ochrany maloletých odvysielaním programu Trhni si! dňa 5. septembra 2011, ktorý vysielateľ označil ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov.

TASR dnes informoval Riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš.
 

Vyberte región